Άμεση έμφραξη δοντιού (σφράγισμα)


Τι είναι το σφράγισμα;
Αίτια
Η τερηδόνα ειναι αλλοίωση της οδοντικής ουσίας (αρχικά της αδαμαντίνης , σε πιο προχωρημένο στάδιο και της οδοντίνης) που προκαλείται απο τα προϊόντα κάποιων επιβλαβών μικροβιων. Ο αριθμός αυτων των μικροβίων αυξάνεται λόγω κακής στοματικής υγιεινής , ενώ επίσης από την υψηλή συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρης και γενικοτερα υδατανθράκων εντείνεται η παραγωγή των προϊόντων τους (οξέα).
Σε αρχικό σταδιο η κλινικη εικονα της είναι μια λευκη κηλίδα οπου μπορει να να αντιμετωπιστει με σωστό βουτσισμα με οδοντόκρεμα πλούσια σε φθόριο καθως και με τοποθέτηση φθοριου στο ιατρείο. Όσο η τερηδόνα προχωράει έχουμε πλέον σχηματισμό κοιλότητας όπου είναι ορατή και σε πολυ προχωρημένο στάδιο μπορεί το δοντι να καταληξει σε ενδοδοντικη θεραπεια (απονεύρωση) η ακομα και εξαγωγή.
Υπάρχουν και κάποιες πιο ειδικές περιπτώσεις εκτος της τερηδόνας και του κατάγματος όπου καποιο δόντι θα χρειαστεί σφράγισμα. Κάποιες από αυτές ειναι οι αυχενικές διαβρώσεις και αποσπάσεις, οι αποτριβές και αισθητικοί λόγοι.
Συμπτώματα
Η τερηδόνα μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα ανάλογα το μεγεθός της και την εντόπιση της, όπως:
- Ήπιος έως και μεγαλυτερης έντασης πόνος όταν ο ασθενης καταναλώνει κατι κρύο ζεστό ή γλυκό.
- Ισχυρός πόνος συνήθως διάχυτος χωρίς απαραίτητα καποιο ερέθισμα (αυτόματος). Σε αυτή την περίπτωση τερηδόνα έχει προχωρήσει αρκετά προς τον πολφό του δοντιού("νεύρο") και ειναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
- Ορατές λευκές, καφέ ή μαύρες κηλίδες σε κάποια επιφάνεια, όπου ενδέχεται να μην είναι πάντα ανάλογες της πραγματικής της έκτασης καθώς μπορεί να έχει προχωρήσει αρκετά εσωτερικά (οδοντίνη).
- "Γκριζάρισμα" γύρω απο μια φαινομενικά μικρη κηλίδα. Αυτό σημαινει οτι η βλάβη έχει προχωρήσει βαθύτερα.
- Ορατές κοιλότητες σε αρκετά προχωρημένο στάδιο
- Πόνος κατά την μάσηση
Πολλές φορές είναι δύσκολο για τον ασθενή να εντοπίσει την τερηδονική βλάβη ή να την υποτιμήσει. Η πλειοψηφία των βλαβών εντοπίζονται στις μασητικές αυλακες και βοθρία των οπισθίων δοντιών και στις όμορες (μεσοδόντιες) περιοχές προσθίων και οπισθίων πράγμα που τις καθιστά δυσκολα ορατές. Είναι επίσης τα σημεία δηλαδη που είναι πιο δύσκολο να βουρτσίσουμε. Γι'αυτό ειναι πολύ σημαντικός τουλάχιστον ένας ετήσιος έλεγχος όπου είναι ευσι κι αλλιώς απαραίτητος και για τον τακτικό οδοντιατρικό καθαρισμό, ώστε να εξετάσουμε κλινικά και ακτινογραφικά πιθανές βλάβες προλαβαινοντάς τες σε αρχικά σταδια.
Υλικά σφραγίσματος
Άλλα υλικά που χρησιμοποιουνται περιορισμένα πλέον ειναι το αμάλγαμα (μαύρο σφράγισμα) και ο χρυσός.
Η κεραμικά υλικά επίσης χρησιμοποιούνται ως έμμεσο επένθετο και όψεις με πολύ καλές μηχανικές και αισθητικες ιδιοτητες.
Διαδικασία
Αρχικά γίνεται η διάγνωση και αφότου έχουμε εντοπίσει την βλαβη στο δοντι προχωράμε σε τοπική αναισθησία, ώστε η διαδικασία να ειναι ανώδυνη ακόμα και στα βαθιές εμφράξεις. Στη συνέχεια αφαιρούμε (τροχίζουμε) την τερηδόνα όπου συνήθως έχουμε και εχουμε πλέον μια κοιλότητα επι υγειών οδοντικών ιστών. Μετά προχωράμε στην έμφραξη χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες τεχνικές αναλογα με την εντοπιση και εκταση της κοιλοτητας. Τέλος ελέγχουμε την σύγκλιση και λειαίνουμε.
Η όλη διαδικασία συνήθως κρατάει συνολικά μισή έως μια ώρα.